Om Cairnterrier

Historia
Cairnterriern är en av de mest ursprungliga terrierraserna. Den kommer från höglandet i nordvästra Skottland och några av öarna utanför och är en variant av begreppet highland terrier. Den användes ursprungligen till att bekämpa skadedjur såsom råttor men även för jakt på räv, utter m.m. 

Hemland
England

Helhetsintryck
Cairnterriern ska imponera genom att vara aktiv, modig och tålig. Den ska vara kvick, alert och ge intryck av att vara en naturligt arbetande terrier. Den ska stå med tyngdpunkten väl över frambenen, ha ett starkt bakparti, djup bröstkorg och mycket fria rörelser. Pälsen ska skydda mot alla vädertyper. Det ska vara orädd och glad till sin läggning och uppträda självsäkert men inte aggressivt.

Huvud
Huvudet är litet men i proportion till kroppen. Skallen ska vara bred med väl markerad fåra mellan ögonen och tydlig pannavsats (stop). Nospartiet kraftfullt men inte långt eller tungt. Nosspegeln ska vara svart. Huvudet ska vara väl behårat.

Ögon
Ögonen ska vara brett isär, medelstora, mörkt hasselnötsbruna, aningen djupliggande och försedda med buskiga ögonbryn.

Öron
Öronen ska vara små, spetsiga, välburna, upprättstående och inte för tätt ansatta eller för kraftigt behårade.

Bett
Starka käkar med stora tänder och komplett jämnt saxbett.

Bål
Ryggen ska vara rak och medellång. Bröstkorgen ska vara djup med väl välvda revben. Ländpartiet ska vara starkt men ändå böjligt.

Extremiteter
Skuldrorna ska vara sluttande och armbågarna ska ligga intill kroppen. Benen ska vara medellånga med god men inte för tung benstomme. Benen ska vara täckta av strävt hår. Låren ska vara mycket starka och muskulösa. God men inte överdriven bakbensvinkling. Låga hasor som varken får peka inåt eller utåt sedda bakifrån.

Tassar
Framtassarna ska vara större än baktassarna och får vara lätt utåtvridna. Trampdynorna ska vara tjocka och starka. Tunna, smala och lösa tassar och långa klor är fel.

Svans
Svansen ska vara kort, balanserad och rikligt försedd med hår, men utan fana. Den ska inte vara för högt eller för lågt ansatt och bäras glatt men inte böjd över ryggen.

Rörelser
Mycket fritt, flytande steg. Frambenen ska nå långt fram, bakbenen ska ge starkt påskjut. Hasorna ska vid rörelse inte vara för tätt ihop eller för brett isär.

Hårrem
Pälsen är mycket viktig. Den ska skydda mot alla vädertyper och måste vara dubbel med rikligt, strävt men inte grovt täckhår. Underullen ska vara kort, mjuk och tät. Öppen päls är inte önskvärd. En lätt vågighet är tillåten.

Färg
Sandfärgad, vete, röd, grå eller nästan svart. Brindle i ovanstående färg är tillåten. Helt svart, vit eller black and tan är ej tillåtet. Mycket typiskt är mörka öron och mörkt nosparti.

Mankhöjd & vikt
Mankhöjd ca 28 - 31 cm men höjden ska vara i proportion till vikten som idealt är 6 - 7,5 kg.

Fel
Varje avvikelse från ovanstående punkter ska betraktas som fel och felets allvarlighet ska vara i proportion till graden av avvikelse.

Pälsvård
Cairnterriern är en trimras. För att hålla den fin och i bra päls så behöver den plockas med jämna mellanrum. Pälsen består av underull och täckhår. Underullen är kort, tät och mjuk och har som syfte att hjälpa hunden att hålla värmen. Täckhåret ska vara lite längre, strävt och skyddande.